Mažoji musinukė

Ficedula parva

Mažoji musinukė – kiek už žvirblį mažesnis unksminių girių paukštelis. Kaip sufleruoja pavadinimas, musinukės yra vabzdžialesiai paukščiai, taigi ištisus metus mūsų šalyje gyventi negali. Į Lietuvą jos parskrenda tik gegužę, kai oras pakankamai šiltas ir gausu įvairių muselių, vabzdžių bei vorų, o išskrenda rudenėjant. Dažniausiai mažosios musinukės įsikuria tankesnėse girių vietose, mėgsta tamsius eglynus ar pavėsingą lapuočių unksmę. Nors pamatyti šią slapukę sunku, tačiau ji nesibodi išsiduoti savo giesmele, kuri, nors ir nesudėtinga, tačiau kukliai žavi, kaip ir pats paukštelis.

Kadangi mažosios musinukės tankiau paplitusios tik Rytų Europoje, paukščių stebėtojai iš Vakarų Europos itin trokšta išvysti ar išgirsti šią, jų kraštuose retą, girių giesmininkę ir neretai dėl šios priežasties atkeliauja net į Lietuvą. Taigi vaikščiodami po Juodkrantės sengirę nenustebkite išvydę keistai su žiūronais šmirinėjantį ir kiekvieno paukščiuko besiklausantį pašalietį būtent šioje girioje mažosios musinukės peri kiekvienais metais.

Nuotraukos

Klausyti

Rudens garsai

Paprastasis kikilis