Baltabruvis nykštukas

Regulus ignicapilla

Baltabruvis nykštukas kartu su savo pusbroliu paprastuoju nykštuku yra mažiausi Lietuvoje perintys paukšteliai, vidutiniškai sveriantys vos po 5 gramus. Šie nykštukai mėgsta kabarotis eglių ar pušų spygliais, rankioti nuo jų voriukus ir smulkius vabzdžius. Tačiau įdomiausia yra tai, kad šis sparnuotis dar praeitame amžiuje negyveno mūsų šalyje ir tik XXI a. pradžioje, atkeliavęs iš pietinių kraštų, ėmė plisti po Lietuvą. Juodkrantės sengirė iki 2013 metų buvo vienintelė vieta visoje Lietuvoje, kur pirmieji atėjūnai sėkmingai įsikūrė ir perėjo daugiau nei dešimt metų iš eilės. Nuo 2013 metų, suintensyvėjus klimato kaitai, baltabruviai nykštukai pradėjo plisti po visą šalį, todėl šiandien, nors ir negausiai, bet jau sutinkami visose didesnėse šalies giriose.

Vis dėlto baltabruvis nykštukas nėra taip gerai prisitaikęs prie mūsų klimato kaip čia tūkstantmečius gyvenantis paprastasis nykštukas, todėl šis pietietis kiekvieną rudenį išskrenda iš Lietuvos į šiltesnius kraštus ir sugrįžta tik balandžio mėnesį.

Beje, ar žinote, ką reiškia „baltabruvis“? Bruviu senovėje žmonės vadino... antakį. Pasižiūrėkite į šį paukštelį ir pamatysite, kad jis tikrai pelnytai vadinamas „baltaantakiu“ nykštuku.

Nuotraukos

Klausyti